Najnovije vesti

Oracle osniva prvi regionalni centar u kragujevačkom Državnom data centru

Oracle, jedna od vodećih svetskih IT kompanija, napravila je značajan korak otvaranjem svog prvog Oracle Cloud regionalnog centra u Kragujevcu, Srbija. Inauguracija je održana u Državnom data centru, a prisustvovali su uvaženi gosti, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil. Događaj je označio prekretnicu za srpsku IT industriju i pokazao posvećenost kompanije Oracle ulaganju u digitalnu transformaciju zemlje.

 

Ceremonija otvaranja nije bila samo proslava Oracle-ove investicije, već i prilika za jačanje partnerstava. Značajan događaj bilo je potpisivanje komercijalnog ugovora između kompanije Oracle i Telekoma Srbija, najveće telekomunikacione kompanije u Srbiji. Ova saradnja uspostavlja Telekom Srbija kao prvog korisnika Oracle Cloud infrastrukture u zemlji, postavljajući teren za povećanje inovativnosti i efikasnosti u njihovom poslovanju.

 

Prisustvo Oracle-a u Srbiji već je izazvalo interesovanje drugih kompanija koje žele da osnuju slične centre u Kragujevcu. Potencijal grada kao IT čvorišta će se dalje širiti planovima za razvoj Inovacionog okruga, koji će uključivati kancelarijske prostore, naučno-tehnološki park, nacionalni centar za sajber bezbednost i namensku oblast za startap kompanije. Očekuje se da će ove inicijative stvoriti povoljno okruženje za otvaranje novih radnih mesta i privući dalje investicije, učvršćujući reputaciju Kragujevca kao glavne destinacije za tehnološke kompanije.

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je zahvalnost Oracle-u na poverenju u Srbiju i veri u budućnost zemlje. Ona je naglasila posvećenost vlade negovanju ekosistema vođenog inovacijama koji podstiče zadržavanje lokalnih talenata i privlači kvalifikovane profesionalce koji su napustili zemlju.

 

Oracle-ovo ulaganje u regionalni centar ne samo da pruža mogućnosti za IKT sektor u zemlji, već nudi i prednosti za kompanije iz različitih industrija. Sa Oracle Cloud infrastrukturom (OCI), srpska preduzeća mogu da iskoriste prednosti performansi i bezbednosti koje nudi Oracle-ova robusna platforma. Ova fleksibilna infrastruktura podržava potrebe rasta i skalabilnosti različitih sektora, uključujući zdravstvo, maloprodaju i bankarstvo.

 

Pokretanje prvog regionalnog centra Oracle-a u Srbiji predstavlja ključnu prekretnicu na putu digitalne transformacije zemlje. Prikazuje poziciju Srbije kao nacije koja razmišlja napred i lidera u digitalnim inovacijama. Saradnja između Oracle-a i Telekoma Srbija, u kombinaciji sa vladinim strateškim inicijativama, trebalo bi da dodatno ubrza napore Srbije u digitalizaciji i pozicionira zemlju kao istaknutog igrača u globalnom tehnološkom pejzažu.

Data Cloud Technology d.o.o.

Save Kovačevića 35b, Kragujevac, Srbija
+381 34 617 1883
info@dct.rs